Verduurzaming voorbeeld 1

Situatieschets

Ik ben een gescheiden man van eind 30 en woon aan de Kloosterhout. Mijn kinderen zijn de helft van de tijd bij mij, evenals mijn vriendin. Mijn huis is een vrijstaande Duits gebouwde woning met goede isolatie en een schuin dak is op het zuiden georiënteerd. Het is geen toeval dat de woning op papier ideaal is voor een warmtepomp. Bij aankoop was het idee al om naar een energiezuinige woning te gaan. 
Voordat ik begon met verduurzamen eind 2018 was de woning voorzien van een reguliere cv en boiler. Het gasverbruik van de vorige bewoners was 2500 kuub gas per jaar. 

Uitgevoerde werkzaamheden 

Bij het betrekken van de woning is gekozen om de verlichting uit te voeren met LED armaturen. Het verduurzamen is begonnen met zonnepanelen. De reden was het ophouden/afbouwen van salderen en het feit dat hiermee de grootste stap werd gemaakt in verlagen van maandlasten. Voor het geïnstalleerde vermogen heb ik rekening gehouden met de komst van een warmtepomp en het eventueel toevoegen van extra panelen. Na de zonnepanelen was het de bedoeling om te ketel & boiler te vervangen voor een warmte pomp. Dit bleek echter significant duurder te worden dan eerder was aangenomen. Het prijskaartje zou rond de 35.000 Euro komen te liggen. Er is daarom gekozen om de boiler en CV te vervangen voor een HR ketel (CW6). Dit gaf een directe reductie van het gas verbruik. Mijn verbruikt zakte toen naar 1600-1700 kuub gas met een gezin. Deze situatie duurde voort tot januari 2020, toen corona en mijn scheiding plaatsvond. Gezien dat ik een groot deel van de tijd door corona thuis werkte wilde ik enkel mijn kantoorkamer kunnen verwarmen, zonder dat ik beneden de verwarming aan hoefde te zetten. Ik heb daarom een lucht/lucht warmtepomp of ook wel airco aangeschaft. Het jaar erop in 2021 is er een airco unit bijgekomen voor de woonkamer na een analyse van de kosten-baten-risico’s met Duurzaam Kloosterveen. De conclusie was dat het mogelijk zoe moeten zijn om het gasverbruik voor warmte met 50 % te reduceren met een airco. Omdat ik twee verschillende systemen heb voor warmte wilde ik wel een systeem hebben om de boel in te kunnen regelen. Daarvoor heb ik voor Tado gekozen, waarmee ik in een app de airco’s en thermostaten per kamer kan inregelen.

De (tussen) balans opgemaakt 

In totaal heb ik rond de 17.000 Euro gespendeerd aan maatregelen. Dit is inclusief de subsidie (BTW teruggave zonnepanelen). Via het energie loket heb ik nog 50 Euro gekregen als bijdrage voor energie beperkende maatregelen, van dit geld heb ik  steenwol gekocht om op zolder een muur te isoleren.  Buiten de 50 Euro van het energieloket en de btw teruggave zonnepanelen heb ik verder geen subsidies gehad. Kleine werkzaamheden zoals isoleren, TADO aanleggen en inregelen heb ik zelf gedaan, de overige werkzaamheden heb ik laten doen. De investeringen verdien ik terug in ongeveer 7 jaar en dit lijkt op basis van het verbruik te gaan lukken. Voor de maanden November en December 2021 waar ik voor het eerst verwarm met airco, wordt de verwachte gas reductie gehaald.  Voor November 2021 was een gas verbruik voor warmte van 80 kuub gas verwacht, gerealiseerd was 40 Kuub. Voor de maand december was een gasverbruik van 160 kuub verwacht en gerealiseerd 161 kuub. In December had ik in de eerste week meer gas verbruikt dan voorzien doordat de radiator in de gang tussen 2:00 en 6:00 probeerde op te regelen naar een niet haalbare temperatuur. Gezien het daadwerkelijk gerealiseerde verbruik lijk ik af te stevenen op een gasverbruik van onder de 1000 kuub gas per jaar, wat conform de verwachting is. TOV de situatie met 2018 (vorige bewoners) is het gas verbruik met 2.5 afgenomen. Financieel gezien zijn er goede keuzes gemaakt. Op technisch vlak is er wel het een en ander op aan te merken. De installatie met airco’s en reguliere CV  zijn niet automatisch goed in te regelen, er is handwerk nodig. Daarnaast zijn de airco’s niet stil, wel voldoen ze aan de 2021 regelgeving met betrekking buiten geluid. Binnen vind ik het geluid niet storend, maar ik kan mij voorstellen dat het wennen is. Een interessante bijvangst van de airco zijn de filters die erin zitten. Een van mijn kinderen is allergisch voor huisstofmijt, pollen en katten. De airco’s filteren de lucht en ik zie dat dat als ik ze schoonmaak dat ze behoorlijk wat afvangen. Ik weet het niet zeker, maar ik heb het idee dat het helpt.

Het vervolg

Ik heb via de Gemeente Assen een adviesgesprek gehad met Witteveen en Bos. Mogelijkheden die men voor mij ziet zijn beperkt, doordat er al maatregelen zijn genomen om het aardgasverbruik significant te beperken. Een warmtepompboiler die oa ventilatielucht gebruikt en de aanvoertemperatuur eventueel te verlagen naar 55 graden. Het bleek na een check dat mijn CV mogelijk al 2+ jaar op 80 graden stond, terijl ik dacht 60 graden. Op 1-1-2022 heb ik de aanvoertemperatuur op 55 graden afgesteld. Leuke les, een keer extra kijken kan nooit kwaad.  
De warmtepompboiler lijkt interessant, maar ik heb nog geen tijd genomen om de business case uit te zoeken.

Details

Voor de details rondom mijn woning kunt u kijken op;